Sproeiergedoe

Vorige week ontstond een klein maar irritant euvel aan de rode Xantia: de ruitensproeiers produceerden zomaar ineens niet meer dan een nietig piesstraaltje. De sproeikopjes bleken mooi open, en ook de motor bleek nog gewoon te werken. In de slang was nergens een probleem te vinden in de vorm van een knik of een scheurtje, en de beluchtingsslang op het reservoir was ook in orde. Wat kon het probleem zijn?

De slang van de sproeier loop boven het rechter voorwiel langs, achter de wielkuip. Halverwege de slang zat een koppelstukje, wat echter bij nadere inspectie een terugslagklepje bleek te zijn, d.m.v. een kogeltje. Kennelijk om te voorkomen dat de sproeierslang helemaal leegloopt in het vat na het sproeien. Bij wijze van test toen maar eens een ander stuk slang rechtstreeks van pomp op sproeiers aangesloten, en toen ineens weer volle bak vocht op de ruit! Kennelijk werkte dat klepje niet meer goed.


Na wat nadere studie blijken Xantia's van het eerste leverjaar van zo'n klepje te zijn voorzien, daarna is er een normaal koppelstukje voor in de plaats gekomen. Ook gefacelifte exemplaren hebben niet meer een dergelijke voorziening. Aangezien ik ook geen passend koppelstukje had heb ik maar een nieuw stuk slang getrokken. Probleem opgelost, en gelijk verlost van door leeftijd keihard geworden sproeierslang!

Permalink

Laat een reactie achter

Alle rechten voorbehouden 2008-2014 J. Veenstra. Mogelijk gemaakt door Blogger.